Antički Grci u Hrvatskoj

01.03.2011 u 22:09

Dvojna glava, 6. st. pr. Kr.

Nezakcij, zaljev Budava i Kvarner

Grobna žara, 9.-8. st. pr. Kr.

Ulomak situle s pomorskom bitkom, oko 500. g. pr. Kr.

Crnofiguralna antička oinochoe, 490. g. pr. Kr.

Daunijski krater, prva polovica 7. st. pr. Kr.

Daunijska oinochoe, druga polovica 7.-1. polovica 6. st. pr. Kr.

Daunijski krater, druga polovica 6. st. pr. Kr.

Torzo mladića, vapnenac, 6. st. pr. Kr.

Torzo mladića, vapnenac, 6. st. pr. Kr.

Izložba „Antički Grci u Hrvatskoj“, bila je postavljena od 14. listopada 2010. godine do, s produžetkom, 30. siječnja 2011. godine, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Za tu prigodu su iz Arheološkog muzeja Istre posuđena 33 arheološka predmeta iz prapovijesne zbirke, koji prikazuju kontakt i utjecaj istočnog Mediterana na brončanodobno stanovništvo istarskih gradinskih naselja, a zatim i kontakt Grka sa željeznodobnim Histrima.

Za prikaz ranih kontakta bili su izloženi keramički tronožni pladanj s gradine Monkodonja, brončani nož iz grobnog tumula Val Marin, jantarne perle iz grobnica uz gradinu Vrčin, dok su kontakti s Grcima prikazani kroz izbor nalaza iz Nezakcija, prijestolnice starih Histra.

Izabrani predmeti ukrašeni su geometrijskim motivima (grobna žara, brončani nož i par brončanih manšeta), zatim pravi import, crnofiguralne i crvenofiguralne atičke vaze, do kojih je histarska elita mogla doći poklonima, ali i gusarenjem. O aktivnosti Histra na moru posebno je značajan dokument brončana situla, figuralno ukrašena graviranjem i iskucavanjem, na kojoj se nalazi prikaz pomorske bitke, a također je izložena ovom prigodom. Posebno su istaknute tri daunijske vaze s geometrijskim mat-slikanim ornamentom, nastalim pod grčkim utjecajem, kao i grupa kamenih skulptura i reljefa, koji predstavljaju jedinstvenu pojavu na području istočnog i sjevernog Jadrana.

Izložba „Antički Grci na tlu Hrvatske“, u nešto reduciranom obimu, nastavlja svoj put u Ljubljanu, gdje će biti postavljena u Mestnom muzeju, od 3. ožujka do 30. svibnja 2011. U Ljubljani će biti izložene grobna žara histarske izrade, daunijske vaze, dva ulomka kamenih skulptura torza mladića, svi iz Nezakcija. Uz to će biti izložena skulptura „dvojne glave“, nepoznatog nalazišta, koja je u zbirku Arheološkog muzeja Istre dospjela otkupom početkom 20. stoljeća.

 
Slika 1 – Renzo Kosinožić
Slike 2-10 Alfio Klarić

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.