“a Di je Polla” - j. Pino& Phantazmagorični Orc u potrazi za identitetom

11.05.2012 u 10:08

Dvorište i zgrada Arheološkog muzeja Istre polužili su sinoć kao izvrsna kulisa za jedno zanimljivo događanje – j.Pino& Phantazmagorični Orc krenuše u potragu za indentitetom grada. Učinili su to na zaista zanimljiv i nadasve kreativan način provevši publiku kroz postav Arheološkog muzeja Istre, pričajući priču o povijesti grada. Onu koju svi znamo, ali opet bila je tako zanimljiva. Proletjesmo nekako kroz nekih možda prvih tisuću godina povijesti, zaustavismo se potom u dvorištu na zanimljivom performasu, ali ne zadugo jer morali smo obići sve odaje muzeja. Zanimljiva je bila dvorana u kojoj je na leđima djevojke ispričana priča o povijesnim spomenicima Pule, zanimljiva je bila i svirka, točno prigodna.

U sinoćnjem događanju, kojeg Pino ne želi da se naziva performans, prošli smo i razdoblje austro-ugarske povijesti Pule, ali i vrijeme svih njenih uspona i padova. Prošli smo i vrijeme kuge, koja je kao što je poznato uništila grad i njegove stanovnike. Čuli smo i glas Benita Mussolinija, onog kojem je kažu neki neki radnik za njegova jedinog posjeta Puli 1920. godine opalio šamar. I onda je došla bandiera rossa i jedan novi dio pulske povijesti u kojoj se često pjevala i radnička pjesma Avanti popolo. I baš u trenutku kada pomislite da dolazi neko dobro razdoblje grada Pino je odlučio ne ostaviti vas mirnima, mnogim čak mirnim scenama prolomit će se krik gavrana, zlokoban i ne baš simpatičan. Ali to su i htjeli. Jer, čini se da j. Pino& Phantazmagorični Orc nisu pronašli identitet grada, - za kraj su zvučali poprilično raštimano (ne slučajno). Oni se i dalje pitaju “ a Di je Polla” i traže identitet grada.

Sinoćnje događanje još je jednom pokazalo da Arheološki muzej može otvoriti svoja vrata i neobičnim preformansima i tako privući publiku koja možda nikad ne bi svratila do njega. Pino je jučer zaista dao jedan novi pogled na zdanje i stalni postav ove institucije.

Slike s događanja možete vidjeti ovdje.

(Fotografije AMI – Tanja Draškić Savić)

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.