Apoksiomen odlazi iz Pule

06.03.2012 u 09:41

"Hrvatski Apoksiomen (Historicistički kabinet čuda)", divovska skulptura zagrebačkog umjetnika Ante Rašića

koja je u Pulu stigla u povodu sedme Noći muzeja organizirane 27. siječnja, u petak je razmontirana i pripremljena za putovanje.

Apoksiomen je "boravio" u galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre, a valja ponoviti i da je riječ o najvećoj skulpturi ikad postavljenoj u Puli, naime visoka je devet, a široka 2,8 metara. Bila je dio izložbenog projekta zajedničkog naziva "Umjetnost je lijepa", kojim se Ante Rašić predstavio pulskoj publici u Svetim srcima te u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Skulpturu je samo tijekom Noći muzeja razgledalo 1.816 ljudi kada je ulaz bio besplatan, a ulaznice je za izložbu u Svetim srcima i MSUI-ju od 28. siječnja do 26. veljače kupilo 257 posjetitelja. Sveukupno su izložbu "Umjetnost je lijepa" pogledale 2.073 osobe.

Kao i montiranje skulpture, tako je i sve faze demontaže budnim okom pratio Ante Rašić, koji je sve to bilježio i fotoaparatom. Nekoliko je radnika iz Pule i Zagreba s radom započelo oko podne, a koristili su se skelom i ljestvama da bi poskidali ogledalca te razmontirali skulpturu na dijelove, koji po slobodnoj procjeni (iako im je srž od stiropora) zajedno teže oko tonu.

Rašićeva skulptura zapravo je replika čuvene antičke skulpture Apoksiomena izvučene 1999. iz podmorja Velikih Orjula, otočića smještenog jugoistočno od otoka Lošinja, piše B. VINCEK, za „Glas istre“.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.