Barbanski rančin, novi suvenir

04.06.2012 u 13:03

Barbanski rančin, najnoviji autohtoni suvenir tog područja predstavljen je u subotu ispred barbanske Turističke zajednice u sklopu drugog Susreta barbanskih pjesnika "Beside u jatu". Naušnica je pronađena na Barbanštini, a u literaturi se spominje lokalitet Gradina kod Barbana.

Pronalazak naušnice ukazuje na postojanje starohrvatske nekropole kojoj se ne zna točna lokacija, a pripadala je nošnji slavenskog seljačkog stanovništva. Datira u vrijeme polovine 11. stoljeća, kada Istra pripada Svetomu Rimskom Carstvu, do početka 14. stoljeća kada Istra postaje dio Mletačke Republike. Naušnica služi kao ukrasni predmet i ima funkciju očuvanja izvorne narodne baštine. Izrađena je u obliku alke koja na donjem dijelu sadrži tri kuglice odvojene manjim razmacima.

Za izradu naušnice zaslužna je "Claudia zlato", a projekt je osmislila Jasminka Benazić i to u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Općinom Barban i tamošnjim TZ-om. Cilj je bio izraditi nosive naušnice prilagođene današnjici u više dimenzija i od više materijala, te promovirati barbanski rančin kao autohtoni i arheološki suvenir karakterističan za istarsko područje.

Uz naušnice koje se nalaze u crvenoj kutiji kupac dobiva i knjižicu s osnovnim podacima o suveniru na tri jezika. Kutiju prati plakat i letak koji može imati i svrhu bookmarkera. Osim u prodajnim prostorima "Claudia zlato" u Puli, Žminju i Svetvinčentu, rančin će se moći kupiti u suvenirnicama Arheološkog muzeja u Puli i Etnografskog muzeja u Pazinu, Nacionalnom parku Brijuni, te TZ-u Općine Barban. Kako bi se naušnici dala još veća vrijednost zaštićena je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, piše Glas Istre.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.