II. Međunarodni arheološki kolokvij

27.10.2011 u 12:37

Rimske keramičarske i staklarske radionice, proizvodnja i trgovina na jadranskom prostoru

Tema kolokvija: Ekperimentalna arheologija
Mjesto održavanja: Crikvenica, hotel Therapia (kongresna dvorana), Braće Buchoffer 12
Vrijeme održavanja: 28. - 29. 10. 2011.

Predavanje:
Ida Koncani Uhač (Arheološki muzej Istre) - Davor Bulić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odsjek za povijest): Keramičarsko središte u ageru Coloniae Iuliae Polae

Kratak opis predavanja:

Rimska keramičarska radionica u današnjem naselju Fažana nalazi se 7 km sjeverozapadno od Coloniae Iuliae Polae. Ubicirana je početkom prošlog stoljeća, no tek se u posljednjoj trećini XX. st. istraživači počinju intenzivnije baviti radioničkim proizvodima i njihovoj distribuciji. Zaštitna arheološka istraživanja (2007.–2009.) omogućila su prikupljanje podataka o mikrolokaciji radioničkog kompleksa, proizvodima, tipologiji i konstrukcijskim rješenjima keramičarskih peći ali i o kronologiji i intenzitetu proizvodnje. Djelomično su istražene dvije peći za keramiku tipa II b, vodosprema, dio ogradnog zida radionice i manji segmenti stambeno proizvodnih prostora.

U kasnoantičkom razdoblju, nakon prestanka keramičarske proizvodnje na prostoru figline se postavljaju postrojenja za preradu maslina ili grožđa, a na pragu srednjovjekovlja rimska ruralna arhitektura vjerojatno postaje jezgra naseljavanja čime se preoblikuje u naselje zabilježeno u pisanim izvorima iz XII. stoljeća.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.