Izložba "Rimska prehrana" u Arheološkom muzeju Istre

04.05.2012 u 09:02

Oni su polaznici Dječjeg vrtića "Dado" iz Štinjana i cijelu jednu godinu istraživali su Rimljane i njihovu prehranu u sklopu istoimenog projekta. Što su tijekom te godine dana naučili i napravili, pokazali su na večeras otvorenoj izložbi u Arheološkom muzeju Istre. Projekt je proveden u suradnji Edukacijskog odjela AMI-ja i vrtića "Dado", a kako je rekao na otvaranju izložbe ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, potvrđuje kako ova ustanova želi biti u interakciji s različitim ljudima. Komšo je naglasio kako je i ova izložba dio obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 110. obljetnice Muzeja i Dana grada. Ravnateljica vrtića, Snježana Bakša, govoreći o projektu napomenula je kako se djeci takvi projekti sviđaju, a suradnica vrtića Mirjana Kalčić, uz ostalo je naglasila kako je zadatak vrtića naučiti djecu voljeti kulturnu i povijesnu baštinu. Izložbu je otvorio Erik Lukšić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti.

A što je tridesetak polaznika dječjeg vrtića "Dado" večeras pokazalo u Arheološkom muzeju Istre? Pokazali su crteže i kolaže, pokazali su da mogu izraditi rimski novac. Čak su u cijelu priču uključena i jaslička djeca, koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama obojala povrće napravljeno od pur-pjene. Mališani iz Štinjana tijekom projekta upoznali su i jedan vrijedan arheološki predmet pronađen upravo u tom mjestu. Radi se o relikvijaru od slonovače, otkrivenom 1906. godine u jednoj ruševnoj crkvi. Relikvijar se danas nalazi u Veneciji, a jedan je dječak napravio njegovu repliku, koja je plijenila pozornost mnogih. Klinci i klinceze iz Štinjana uz pomoć svojih roditelja, tijekom projekta naučili su i što je to brodolom, ali i što su brodovi u vrijeme Rima prevozili. Izradili su tako i amfore te naučili da se u njima skladištilo, izvrsno istarsko maslinovo ulje, ali i garum. Radi se o rimskoj deliciji spravljenoj od sušenih riba, koja se koristila kao dodatak gotovo svim jelima.

Mališani su pokazali da mogu "govoriti" i latinski. Naime, tijekom provođenja programa naučili su niz latinskih sentenci, i izrecitirali ih bez greške. Bez greške je nakon završetka otvaranja većina dječice potrčala u zagrljaj svojim roditeljima.

Izložba "Rimska prehrana", kazala je voditeljica Edukacijskog odjela AMI-ja Giulija Codacci-Terlević, uvod je u izložbu "Prehrana" koju za ljetne mjesece pripremaju istarski muzeji.

Slike s otvorenja izložbe možete vidjeti ovdje.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.