"Rimska Pula" novi turistički proizvod

30.05.2012 u 12:31

Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Pule i Društvo turističkih vodiča pokrenuli su novi projekt "Rimska Pula". Inicirali su ga turistički vodiči sa željom da turistima koji su naš grad izabrali kao svoju turističku destinaciju za odmor približe antičku Pulu, i zato je "Rimska Pula" razgled grada s naglaskom na antiku.

Turistički vodiči, kojima je predstavljen ovaj novi atraktivan projekt, bili bi obučeni u antičku odjeću. Priča o rimskoj Puli počinje ispred Arene, potom šetnja vodi do podzemlja amfiteatra, i ide dalje do Augustovog hrama. Pred hramom Udruga FERR izvodi antičku predstavu "Pia". Šarmantni i duhoviti glumci sami predstavu najavljuju kao tešku, okrutnu i krvavu dramu u tri čina. Slijedi šetnja kroz središte grada, a druženje završava u Arheološkom muzeju Istre, preciznije u njegovom dvorištu gdje turisti mogu pogledati kako se nekad proizvodila keramika u izvedbi Henrija Marića, mogu pogledati kako su se radili rimski mozaici, što će im pokazati Luana Milotić. Ženama mogu biti atraktivne i rimske frizure. Pokazat će im ih Strukovna škola Pula, pod vodstvom Katje Velkavrh. Udruga teatar umjetnosti TOFA, pokazuje i što nekad oblačilo. I za kraj zašto se ne zasladiti rimskim delicijama, pripremaju se pod dirigentskom palicom Ljudevita Sabe.

Radi se o spoju kulture i turizma. Gosti će moći uživo vidjeti kako se u to vrijeme oblačilo, šminkalo, friziralo, a imat će prilike sudjelovati u izradi keramike, rimskih mozaika te kušati rimsku hranu. Riječ je o komercijalnom proizvodu koji će promicati kulturno-povijesnu baštinu grada, a želja nam je da u tome budemo autentični i prikažemo život kakav je bio u Puli, rekao je na predstavljanju projekta Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Svjesni smo da je sada malo kasno za turističke agencije, ali nam je želja da im pokažemo taj komercijalni proizvod i da ga oni mogu za iduću sezonu ponuditi svojim gostima, rekla je direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj zahvalivši se AMI-ju što je preuzeo operativno vođenje projekta.

Slike predstavljanja projekta "Rimska Pula" možete vidjeti ovdje.

 

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.