Susreti restauratora i preparatora u Puli

11.05.2012 u 09:12

U Puli su danas započeli dvodnevni 4. susreti restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva. Na skupu koji se održava u Gradskoj knjižnici i čitaonici okupili su se predstavnici gotovo svih institucija koje se bave očuvanjem, zaštitom, istraživanjem te vraćanjem izvornog sjaja različitim predmetima naše bogate kulturne baštine. Organizator skupa je Sekcija restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, a kako je rekao njezin kordinator Damir Doračić, skupu su svesrdnu podršku dali Ministarstvo kulture te pulski i zagrebački arheološki muzeji.

Sekcija restauratora i preparatora, čulo se na današnjem otvaranju skupa, osnovana je prije pet godina i od tada se radi na popularizaciji ovog zahtjevnog posla.

Nazočne rastauratore i preparatore u ime domaćina Arheološkog muzeja Istre, danas je pozdravio njegov ravnatelj Darko Komšo, koji je istaknuo da bez restauratora i preparatora jedan važan segment posla arheologa ne bi bilo moguće predstaviti javnosti. Naglasio je i da je uloga restauratora i preparatora značajna i zbog sve većeg ekološkog zagađenja koje bitno utječe na kulturnu baštinu. Komšo je izrazio i zadovoljstvo što je Arheološki muzej Istre domaćin skupa, te je rekao kako mu je drago što se restauratori i preparatori druže i izmjenjuju svoja iskustva. Skup u Puli, otvorila je Eva Brunović, iz Ministarstva kulture koja je uz ostalo naglasila važnost što su na skupu izloženi i plakati dosadašnjih konzervatorsko restauratorskih zahvata koji pokazuju da se radi o multidisciplinarnom poslu.

Tijekom dvodnevnog druženja hrvatski restauratori i preparatori razgovat će o usklađenosti konzervatorsko-restauratorske struke u Hrvatskoj sa suvremenim trendovima, govorit će se o pojedinačnim restauratorsk preparatorskim zahvatima, a sudionici skupa obići će i povijesne znamenitosti Pule uz stručno vodstvo svojih kolega i Arheološkog muzeja Istre.

Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.