U petak 13. travnja u Svetim srcima otvorenje izložbe Ivana Marušića Klifa

13.04.2012 u 10:09

Prva godina rada Muzejsko-galerijskog prostora Sveta Srca, godina je u kojoj eksperimentiramo s različitim izložbama, različitim medijima, video instalacijama. Zanimljiva je igra koja se događa s ovim prostorom, i zanimljive su i izložbe koje se prilagođavaju ovom prostoru. Instalacija Ivana Marušića Klifa bit će otvorena u petak 13. travnja, galerijski prostor će bit otvoren svakoga dana od 12 do 21 sat, a ulaz je kao i na prethodnu izložbu "Introvertura" besplatan. Vjerujem da će i ova multimedijalna izložba privući velik broj posjetititelja. Prošlu izložbu razgledalo je oko 2.100 posjetitelja, i iznimno smo zadovoljni brojem ljudi koji smo privukli u ovaj prostor, kazao je na današnjoj konferenciji Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, organizatora izložbe.

Ivan Marušić Klif govoreći na današnjoj konferenciji za novinare naglasio je kako je prostor Svetih Srca odličan za rad kojim se predstavlja, te je zahvalio Arheološkom muzeju Istre, što mu je pružio prigodu da se predstavi i istarskoj publici.

Instalacija Ivana Marušića Klifa u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca rezultat je dvogodišnjeg istraživačkog procesa započetog razradom izvornog dizajna wobbulatora, kojemu su dodane nove funkcije. Novonastali, računalno kontrolirani sustav čine tri wobbulatora, pokretne kamere i video-projektori. Jedinica za manupulaciju rastera ili ‘wobbulator’ je alat koji su tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća razvijali i u svom umjetničkom radu obilno koristili pioniri video arta Nam June Paik, te Steina i Woody Vasulka. Riječ je o prepariranom televizoru čijom je slikom moguće manipulirati pomoću magnetskih valova.

Sustav zadržava izvornu analognost koja rezultira teksturom i greškama karakterističnim za klasičnu video-sliku. No, za razliku od radova pionira video-umjetnosti, Marušićev sustav je stavljen pod preciznu kontrolu računala, što predstavlja inovaciju u radu s wobbulator tehnologijom.

Prva javna prezentacija sustava zbila se u Zagrebu 2010. godine, u slopu ciklusa performansa proširenog filma na festivalu 25FPS, na kojem je Marušić izgradio vizualni ambijent projekcijom slike na platna postavljena pred glazbenicima iz skupine Šum protiv valova. Uslijedila je instalacija Between Frequencies, svojevrstan generativni animirani film u trajanju od 15 minuta, premijerno izveden u MKC u Splitu u studenom 2011. godine.

Na samostalnoj izložbi u zagrebačkoj dvorani Jedinstvo prošlog mjeseca rad je oprostoren projekcijom na platno razvučeno u obliku znaka ‘lambda’, a instalacija je obogaćena i uključivanjem zvuka izvornih wobbulatorskih frekvencija.

Koristeći veliko, 14-metarsko platno, Marušić na pulskoj izložbi nastavlja s razradom koncepta prezentiranog u Jedinstvu. Intalacija u Svetim Srcima prilagođena je specifičnostima i vertikalitetu izložbenog prostora.

Nekoliko slika instalacije možete vidjeti u foto galeriji Izložba Ivana Marušića Klifa





Typo3 site by Ulisys d.o.o. , 2010.